Crna Gora

Iako je Crna Gora površinski mala zemlja (13.800 km2), karakterišu je pejzaži istinske lepote, verno opisani sloganom “Wild Beauty”, i raznolikosti koje se teško mogu nadmašiti: visoke planine i duboki kanjoni, široke ravnice, brze reke, Skadarsko jezero i slikovita obala smjenjuju jedni druge. Vegetacija je bogata vrstama, zavisno od nadmorske visine. Kulturološki, pojedina područja karakteriše spoj tri kulturna nasleđa. Crna Gora kao turistička destinacija može se podeliti na šest klastera, koji se međusobno razlikuju po karakteristikama predjela i kultura:

  • Strma, stenovita obala od Luštice do Ulcinja, sa brojnim plažama predstavlja centar turizma i primarnu destinaciju za turiste koji dolaze u Crnu Goru. 
  • Ulcinj, sa najdužom peščanom plažom južnog Jadrana, Adom Bojanom i Valdanosom, kao i bogatom istorijom, predstavlja veliki razvojni potencijal crnogorske turističke privrede. 
  • Bokokotorski zaliv, okružen planinama i jedinstven po svom istorijskom značaju i kulturnom nasljeđu, jedinstven je na Mediteranu.
  • Prestonica Cetinje i Skadarsko jezero, sa istorijskim značajem, kao i raznolikošću flore i faune, od velike su važnosti za razvoj turizma. 
  • Planinski predeli Durmitora i Sinjajevine sa kanjonom Tare i Nacionalnim parkom, predstavljaju izazov za turiste i u zimskom i u letnjem periodu. 
  • Planinski predeli Bjelasice, Komova i Prokletija sa dva nacionalna parka, planinskim i verskim turizmom, predstavljaju kako prirodno, tako i kulturno bogatstvo.

Za više informacija, pozovite nas 035/82-45-435