Jerisos

Jerisos u prevodu Trnovo, je popularno letovalište pored mora, koje leži severoistočno od poluostrva Atos, u Orfanskom zalivu. Od Soluna, glavnog grada Centralne Makedonije, udaljen je 120 km a od Poligirosa, glavnog grada okruga Halkidiki 80 km. Jerisos ima oko 3.000 žitelja, ljudi koji se uglavnom bave proizvodnjom vina, trgovinom, poljoprivredom i ribarstvom. Jerisos je osnovan u VII veku pre Hrista pod nazivom Akantos i bio je važna luka za flotilu antičke Grcke. Kao takav bio je nadaleko poznat po tradicionalnoj izradi brodića od borovine i odličnog belog vina „Akanthian“.

Mestašce su prvobitno naselili doseljenici iz Androsa. Kod Jerisosa je persijski car Xerex II usidrio svoju flotu tokom (neuspelog) ataka na Grčku i izdao nalog za prokopavanje kanala kroz treći prst, između Tripitija i Nea Rode. Nakom povlačenja Persijanaca kanal se urušio. Smatra se da naziv Jerisos (Trnovo) duguje mnogobrojnim trnovim žbunovima kojih ima u oblasti u izobilju. Nekadašnji Jerisos je potpuno urušen u razornom zemljotresu 1932 god a današnji je sagrađen nešto dalje, severnije.

Današnji Jerisos je letnja bajka i najstarije i najveće mesto u opštini Stagira i hodočasnicima je predvorje Svete gore – bedema pravoslavlja. Iz luke u Jerisosu svakodnevno isplovljavaju brodovi za posetu Atosu. Jerisos je letovalište za sve generacije. Poseduje šetalište uz more, luna park za decu, restorane i barove za odrasle.